fredag den 31. august 2012

Fredagsmiddag

I har nok fundet ud af, at vi her i huset godt kan lide at hygge os! Vi er og bliver livsnydere! ;)
I aften skulle vi have god mad. Det blev til en marineret svinekam på grillen. Hertil halve grillede tomater og lækre flødestuvede kantareller. Uhmm...det var en god middag! ;)

Kantarellerne svitsede jeg ved høj varme i rigeligt smør. Så tilsatte jeg et lille finthk løg og et enkelt finthk hvidløgsfed. Til sidst krydrede jeg med salt og peber, hældte lidt hvidvin ved og tilsidst piskefløde - og så bare simre og koge ind. Lækkert!

Jeg er blevet kåret...! ;)

Jeg er blevet kåret til en 6. plads ovre på Ingrids blog på hendes top 10 over favorit blogge... en 6. plads er da ikke så dårligt! ;)

Ingrid skriver flg.: "Enda en lavkarbo-blogg med deilige oppskrifter. Denne bloggen blir oppdatert ofte, og inneholder flotte oppskrifter og bilder."

Dem der følger mig ofte, ved jo nok, at jeg af og til henter inspiration ovre ved Ingrid. Kig gerne selv forbi - hun er en spændende og dygtig dame! ;)

Lidt aftenhygge...

Igår aftes var manden jo hjemme. Jeg havde lige fået en stor pose rabarber af en veninde, og vi skulle et smut over til svigerfamilien ved siden af.
Så er man jo næsten nødt til at lave lidt lækkert, ikk?? ;)
Jeg havde i løbet af dagen kogt en kompot af rabarber, vanille og Sukrin efter smag. Den var så kølet af.
Inden servering piskede jeg piskefløde til blødt skum. Så vendte jeg kompotten i, fordelte den pænt i glas, pyntede med lidt høvlet chokolade og citronmelisse på toppen.
En enkel og frisk dessert! ;)
Og man kan selvfølgelig også bruge alle mulige andre slags bær og frugter.

torsdag den 30. august 2012

Koteletter i fad

I aften kom manden hjem! Skønt! ;)
Så skulle vi have noget ordentlig mad. Sådan er normen jo her... ;)
Der var tilbud på fadkoteletter i den lokale brugs, så det blev det.
Jeg lavede det med blomkålsris til...har forsøgt før, hvor jeg har revet det, men jeg synes, det bliver noget forfærdelig 'smulder', når jeg river det, så idag puttede jeg det i foodprocessoren, og hakkede det mellemfint. Det fungerede rigtig godt! Så det skal vi have igen da! Jeg hældte lidt bouillon ved, da jeg kogte det, for at give lidt smag.

Og koteletterne blev hurtigt brunet. Så i et fad. Henover fordelte jeg en fintsnittet porre, 2 finthk fed hvidløg, 250 g champignon i kvarter, en lille dåse ananas uden sukker og 1 rød peber i grove tern.
Henover hele herligheden hældte jeg en sauce af 1 ds flåede tomater, piskefløde, paprika og lidt medium salsa sauce, for at spice det lidt op.
Og så bare i ovnen i en 45 minutters tid.
Og så bon appetite!! ;)

"Fremmede" ingredienser

Da jeg har fået et par henvendelser vedr. forskellige ingredienser, jeg bruger i opskriften, tænker jeg lige kort at gennemgå dem i dette indlæg.

Almindelig HUSK. Kan købes på Apoteket. Findes også i flere Matas og Helsekostbutikker.

FiberHUSK. Jeg køber det i Helsekostbutikken.

HUSK og FiberHUSK er egentlig det samme. De er begge et vandopløseligt fiberprodukt, bestående af loppefrøskaller fra den indiske plante, Plantago Ovata Forsk. - også kendt som Ispaghula Husk eller Psyllium frøskaller.
I FiberHUSK er skallerne pulveriserede - dét er forskellen på de to.

Man kommer langt med den ene af dem bare, egentlig, kan de erstatte hinanden stort set i alle opskrifter. Personligt foretrækker jeg at bruge den almindelige HUSK i brødbagværk, farsbrød, frikadeller etc. FiberHUSK bruger jeg primært i kagebagning.
HUSK har den egenskab, at det binder væsken, der hvor det kommer i kontakt. Har hørt, at man kan jævne flødestuvninger mm med det, men har altså ikke selv forsøgt mig på det. Bare sørg for at dosere med forsigtighed... ;) (Dét var erfaringen, der talte der...!)


Hvedeklid har en så høj andel af kostfibre, at den opvejer andelen af kulhydrater.
Beskrivelsen af hvedeklid er flg.: Klid er kornets hårde ydre lag. Altså hvedekornets skaldele. Den fjernes ofte før kornets kerne forarbejdes til mel.
Er kliden ikke fjernet, har man fuldkornsmel, brune ris etc.
 Hvedeklid har ingen bageevne og anvendes derfor typisk som supplement til brød/boller, hvor man ønsker at øge indholdet af kostfibre og give brødet smag og saftighed.
Det er altså en fremragende kilde til kostfibre.

Jeg har det ovenstående mærke i mit køkkenskab, men bla. Finax laver det også...og sikkert flere andre.

Det var lige omkring fiberkilderne, sig til, hvis jeg har glemt at nævne noget.
Inden længe skal jeg følge op med et indlæg om sødestofferne.

onsdag den 29. august 2012

Aftenhygge - smoothies

Sønnen havde en fridag fra skolen i mandags pga Familie Journalens besøg. Det har så resulteret i lidt mange lektier, der hober sig op. I aften skal vi have flere ting overstået. Som 'benzin' må moderen jo være lidt kreativ, så humøret kan holdes oppe. ;)

Det blev til lidt forkælelse ifa en lækker smoothie med banan og jordbær.
Der er til 2 store glas i denne portion - og de er et hit! ;)

Smoothies:
1 moden banan, 6-8 frosne jordbær, 2 dl letmælk og et skvæt fløde, et drys vanille og sødemiddel efter smag. Tror jeg brugte omkring 1 lille spsk Sukrin.
Det hele blendes sammen til det er jævnt. Fordel i glas, top med flødeskum og server med et sugerør - velbekomme! ;)

Tip til aflæsning af kulhydrater i en vare

Når man aflæser bag på en pakke, så kigger man selvfølgelig på antal kulhydrat pr 100 gram. Det er her, jeg forsøger at holde mig til under 5 gram kulhydrat pr 100 gram.
Men det, jeg ikke selv vidste i starten er, at man har lov til at trække evt. kostfibre fra.
Så er der 7 gram kulhydrat i en vare (pr 100 gram) og der tillige er 2,5 gram kostfibre i samme vare (pr 100 gram) så bliver netto antallet af kulhydrat i den pågældende vare 4,5 gram pr 100 gram.

Det er der en grund til...og jeg skal prøve at forklare det. Jeg er ingen ekspert, så håber, jeg gør det forståeligt.

Kostfibre er delvis ufordøjelige kulhydrater, som i modsætning til stivelse og sukker ikke nedbrydes af tyndtarmens enzymer. De passerer altså næsten ufordøjet gennem fordøjelsessystemet.
Kostfibre har flere gode egenskaber. De kan forsinke optagelsen af andre kulhydrater fra tyndtarmen og dermed forsinke stigningen i blodsukkeret. De øger også udskillelsen af kolesterol.
Alle typer kostfibre er gavnlige for fordøjelsen.

Så vi har lov til at trække kostfibrene fra, fordi de ikke optages i kroppen, men udskilles.

Kulhydratlisten her på bloggen er regnet ud til netto kulhydrater pr 100 gram.