torsdag den 16. august 2012

Top 10 over lav-kulhydrat fejl!

Jeg har endnu engang faldet over lidt stof til eftertanke. Ovre på www.lowcarbdiets.about.com faldt jeg over en artikel af Laura Dolson, som jo også var damen bag lchf madpyramiden, jeg bragte for en stund siden. Den omhandler de mest almindelige fejltagelser, man støder ind i på lchf livsstil.
Jeg har oversat den fra engelsk, men der er meget mere interessant ovre på den side...der kommer sikkert flere oversættelser med tiden. ;)
Så god fornøjelse med læsningén, jeg fik i hvert fald selv lidt at tænke over.


Det er ingen større overraskelse - vi begår alle fejl. Fra den nyeste nybegynder , til den der har fulgt lavkarbo kost i årevis. Vi støder alle på bump undervejs, eller vore små eksperimenter er ikke helt så vellykkede. Her er 10 af de mest almindelige fejl, der ses i lavkarbo spisning, og hvordan de rettes igen.

 1.) At komme forkert fra start.

Du behøver ingen længere uddannelse for at forstå lavkarbo spisning. Men nogen mennesker regner med, at det betyder, at de bare skal spise kød dagen lang, eller ved ikke hvor kulhydraterne gemmer sig.
Det er virkelig en opskrift på problemer. Alle har brug for lidt basis viden om, hvordan man reducerer kulhydrater, hvilken mad der indeholder kulhydrater, og hvordan man spiser en afbalanceret lav-kulhydrat kost.

2.) At give op for hurtigt.

Der er mange forskellige måder at gribe lavkarbo spisningen an på, og der er ofte fejltrin i starten, mens du forsøger at finde den metode som virker bedst for dig. Der er en tendens til at man overreagerer lidt, når alt ikke går perfekt, og derfor giver man op. Et eksempel kan være, at man i starten spiser for få kulhydrater og dermed lider af "kulhydrat-fald", og derudfra beslutter, at lavkarbo ikke er noget for dig. Det er en skam, når en simple justeringer kan hjælpe dig igennem den første uge, til belønningen sidst på ugen.

3.) Ikke nok grøntsager.

Tit og ofte fortæller folk mig, at de ikke har det godt med at spise en kost med lavere kulhydrater, og det viser sig så, at de næsten ikke spiser grøntsager eller frugt. Dette virker ikke i det lange løb. Min lavkarbo madpyramide har grøntsager i bunden - med andre ord, skal du spise mere af dem, end af nogen anden mad. Også frugt, særligt frugt der er lavt på sukker, har sin plads i en velfungerende lav-kulhydrat kost.

 4.) Ikke nok fedt.

Dette kan virkelig være et problem. På trods af indsatsen for at sprede budskabet om så kaldt "sundt fedt", går der sjældent en dag, hvor jeg ikke ser eller hører noget negativt om fedt i kosten. Det fører til at nogle forsøger sig med en lav-fedt udgave af lav-kulhydrat kosten. I starten kan nogle klare det, hvis de forbrænder meget af deres eget fedt (istedet for at spise det). Med tiden vil vægttabet uundgåeligt sættes i stå, og så bliver man sulten, hvis man ikke tilsætter noget fedt til sin kost. Intet er mere ødelæggende for en kur end sult.
Så lad ikke dette ske for dig!

5.) Ikke nok fibre.

At spise nok frugt og grøntsager sørger langt hen ad vejen for at du får fibre nok i din kost. Der er andre lav-kulhydrat kilder til fibre også, og det er godt at lære sig om dem.

6.) At spise for meget.

Det er sandt, at du ikke behøver at tælle kalorier på lavkarbo kost. Men det betyder ikke, at kalorier ikke tæller!
Det gode ved lav-kulhydrat spisning er at vores appetit nedsættes, og dermed tillader os at spise færre kalorier uden at blive sulten. Nogle tror dog fejlagtigt, at de bare kan fortsætte med at spise og stadig tabe vægt, så længe maden bare er lav på kulhydrat. Lad din appetit og sult være din guide - spis når du er sulten, og stop når du er behageligt mæt.

7.) Mangel på planlægning.

Når du først starter ud med en kostomlægning, vil du ofte støde ind i gamle vaner, som skal ændres til nye og sundere vaner. Du kan ikke længere bare spise, hvad der falder dig ind og køre på automatpilot. Dette er en god ting: stoppe op og overveje vore vaner er et konstruktivt skridt imod at lave forbedringer i vores liv.
Men når det gælder at spise, er det vigtigt i starten af planlægge fremad, indtil de nye vaner bliver naturlige for dig. Intet kan hurtigere ødelægge dine mål end at du er sulten og ikke ved, hvad du skal spise.

8.) Køre "i samme rille".

Der findes mennesker, som spiser det samme dag ud og dag ind, og som er tilfredse med det. Men ærlig talt, de fleste af os kan lide variation, og vil meget hurtigt begynde at kede os, hvis det ikke også gælder for den mad vi spiser. Der er ingen grund til ikke at spise en bred vifte af mad, og faktisk er en varieret kost mest sandsynlig bedre for os ernærringsmæssigt. Hvert køkken på jorden har lav-kulhydrat valgmuligheder - du behøver bare at undgå stivelse og sukker.
De fleste retter kan også "af-kulhydratiseres"!

9.) Problematiske ingredienser i færdig lav-kulhydrat mad.

Vær opmærksom på måltidserstatninger, is og andet snack, som efter sigende er lavkarbo eller sukkerfri. De indeholder ofte ingredienser som fx maltitol (den værste synder) som er absolut lige så slem for de flestes kroppe som sukker. Generelt vil produkter, der reklamerer med "netto kulhydrater" eller "lav på kulhydrat" fortjene et nærmere eftersyn af ingredienserne. 

10.) Krybende kulhydrater.

Du spiser lav-kulhydrat kost. Du har det fantastisk, og kiloene rasler af dig. Du er aldrig sulten mellem måltiderne! Du er fuld af energi! Du kan meget bedre koncentrere dig! Du vil lige prøve at smage en skive franskbrød. Det gør ingenting! Du har det stadig fantastisk! Du vil lige prøve at spise lidt is...Hold da op, du taber stadig i vægt! Lidt sukker i kaffen, det kan da ikke skade, vel? Måske ikke, men ååh....noget har sendt dig over din egen personlige kulhydrat grænse. Pludselig har du trang til søde sager, du er mere sulten, du tager på i vægt, og du er kommet ind i en ond cirkel, som er svær at bryde. Du spiser kulhydrater, er mere sulten, spiser flere kulhydrater.... Argh...!
Nogle gange er det knapt så åbenlyst, men det er almindeligt at lade flere og flere kulhydrater snige sig ind i den daglige kost, nogen gange ubemærket.
Hvis det sker, er det på tide at stoppe op, måske starte forfra i hvert fald over nogle dage, for at bryde cirklen.

Bonus # 11.) Ingen motion.

Det er fristende at udelade motion, når det handler om lavkarbo diæter, fordi folk ofte i første omgang har succes med vægttabet uden. Men der er dog flere grunde til at tale om vægttab i hvilken som helst kost-snak. (Atkins kalder det "ikke til forhandling"). Én er, at motion sænker insulin resistens - dette er sikkert delvist hvorfor motion alene formentlig vil hjælpe mange mennesker til at tabe nogle kilo. En anden er, at motion er godt for vores kroppe på så mange måder. Og en tredje er, at selvom vi kan tabe vægt alene ved kostændring, i hvert fald til en vis grænse, er det usandsynligt, at vi kan bibeholde et stort vægttab uden motion. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar