onsdag den 22. august 2012

Forklaring på forandringer i kroppen

Ovre ved Maria faldt jeg for en stund over en artikel, som vist er meget passende at låne for at poste her på bloggen nu. Det er jo oplagt, eftersom der nok kommer mange nysgerrige øjne forbi, og mange nybegyndere også måske... Så mange tak for hjælpen Maria! ;)
Kilde: bloggen Sockertjocken, en artikel i det svenska dagblad Expressen.
Artiklen forklarer, hvad man kan forvente af reaktioner i kroppen, når man lægger kosten om til LCHF. Lidt LCHF for begyndere, kan man sige.

Du kan tabe dig og få det bedre med LCHF. Men i den første tid kan du også opleve forbigående omstillingsgener. Lær dig alt om, hvad der sker i kroppen, når man skifter til LCHF.

Vægten
Det er almindeligt, at du taber et par kilo om ugen i de første uger, senere 500 gram per uge. Især bugfedmen (mavefedtet) plejer at formindskes. Da kosten indeholder meget få kulhydrater får du langt fra den samme blodsukkerstigning og mindre af det fedtindlejrende hormon insulin. I stedet for at bruge kulhydrater som energi bruger kroppen fedt som energi, derfor øges din fedtforbrænding.

Blodet
Du får lavere blodsukker, da du spiser færre kulhydrater, hvilket gør dit blodsukker mere stabilt. Generelt stiger dit kolesterol lidt, men det er fremfor alt det gode kolesterol, der øges.

Bugspytkirtlen
Producerer mindre insulin, da du har mindre sukker i blodet.

Hjernen
Ketoner, der bliver dannet i leveren, transporteres hertil. Her forbrændes ketonerne som energi i stedet for kulhydrater (glukose), hvilket betyder at hjernen forbrænder fedt hele døgnet. Du kan opleve svimmelhed og træthed under overgangen, ekstra væske og salt kan formindske generne.

Hovedet
Man kan få hovedpine i de første dage, ekstra salt og væske kan formindske generne. I det lange løb oplever mange, der spiser LCHF færre problemer med hovedpine og migræne, hvilket kan skyldes det mere stabile blodsukker.

Armhulerne
Man kan svede mere, i det man bliver mere varm, da forbrændingen stiger.

Munden
Man kan få dårlig ånde når kroppen er i ketose, dette er især almindeligt i starten og plejer at gå over.

Huden
Nogle oplever at de får færre problemer med acne.

Leveren
Det fedt du spiser transporteres hertil, for at omvandles til energimolekylet keton, som bliver energi for hjernen.

Fedtdepoterne
Kroppen omstiller sig til at brænde fedt fra fedtdepoterne, som lukker op for fedtforbrænding.

Hjertet
I den første tid kan man få lidt højre puls eller hjertebanken. Det går over efter en tid.

Halsen
Du kan får større eller mindre problemer med halsbrand og sure opstød. Almindeligst er, at generne bliver mindre; et studie har vist, at lavkulhydratkost gav mere normale pH-værdier i halsen.

Musklerne
Omstiller sig til at bruge fedt som energi i stedet for kulhydrater. Fedtet transporteres hertil med blodet og forbrændes her.

Tarmene
Du kan få forstoppelse eller tynd mave, da du spiser mindre kostfibre. Dette går oftest over, da kroppen vænner sig til kosten. En almindelig effekt af LCHF er ellers en mere rolig mave, med mindre mavekneb og -gasser.

Nyrerne
pH-værdien i urinen kan blive lidt lavere pga. at ketonerne lækker dertil. De første dage kan du opleve at du tisser mere end du plejer og at kroppen bliver mindre hævet.

Galdeblæren
Producerer mere galde for at smelte dit større indtag af fedt. Det skyller galdegangene rene, hvilket kan føre til, at galdesten, der allerede er tilstede, løsner sig, og du bliver ramt af galdesten. På den lange bane bør risikoen for galdesten mindske, da galdegangene regelmæssigt bliver skyllet igennem.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar