tirsdag den 28. august 2012

Ulrika Davidsson



Jeg er sådan et af de der nysgerrige mennesker, altså en, som altid syne, det er spændende at høre og lære nyt.
Familie Journalen gør i deres Lavkarbo-skole brug af en svensk dame, kostvejleder, Ulrika Davidsson.

Jeg satte mig for at finde ud af lidt mere om hende. Måske du også synes, det kunne være spændende? ;)
Om ikke andet kunne man måske lære lidt undervejs... ;)


Mød kogebogsforfatteren Ulrika Davidsson, som lever af at friste folk ned i vægt med lækre lavkarbo retter.
- Skal du lykkes med vægttab, må du planlægge. Du skal have et våben i baghånden, når du bliver sulten. Det her er, hvad jeg kalder planlægning, siger Ulrika Davidsson med et udspekuleret smil, og tager triumferende et kogt æg op fra sin sorte håndtaske.
Hvem har sagt, at kogt æg kun kan spises som pålæg på en skive brød? Ikke denne dame i hvert fald!

Hun omtales som Sveriges lavkarbodronning, i hvert fald hvad antallet af solgte bøger angår.
Med over 700.000 solgte eksemplarer i hjemlandet, har hun stor grund til at smile. Sidste år fik hun sit store norske gennembrud med bogen 100 LCHF-oppskrifter, som lå på de officielle bestsælger lister i ½ år.
Tidligere på året kom den norske oversættelse af bogen 6 kilo på 6 uker. Den indeholder et dag-for-dag-program med 95 lav-kulhydrats opskrifter til dig, som har brug for en hurtig og effektiv kur, for at slippe af med - ja netop - 6 ekstra kilo.
- I mine opskrifter er der ikke sukker, hvedemel, kartofler, pasta, ris eller halvfabrikater. Men det har du slet ikke behov for at spise!

Og hvem er så denne pæne, svenske dame, som vil tage vores daglige brød fra os? Hun mener, at der generelt er alt for meget brødspisning, og at der drikkes ukritisk meget mælk.

Ulrika er 40 år, kostvejleder, tidligere overvægtig, og har et lidenskabeligt forhold til både at lave og spise mad.
2 dage om ugen står hun ekstra tidligt op, for at fylde indkøbskurven med ingredienserne til 8-10 nye lav-kulhydrats retter. Efterhånden havner de i nyekogebøger og magasiner.
Fællesnævneren er få kulhydrater og desto mere protein og fedt.  

Ulrika Davidsson står bag The Diet Shop (www.dietshop.se) og The Diet Center. Hun arbejder som ekspert på avisen Aftonbladet. Derudover har hun madlavningsprogrammer på svensk TV4.
Jeg har fundet hendes blog på www.icakuriren.se/ulrikadavidsson.

En langvarrig kamp mod kiloene er baggrunden for alt, hvad Ulrika Davidsson arbejder med, hvad enten hun "bixer mad i køkkenet", coacher folk på vægtkursus, holder foredrag eller er på bogturné.
Allerede som 16 årig startede hun på slankekur. Da hun nåede de 30, havde hun forsøgt sig med alle datidens diæter. Ulrika har derfor stor erfaring med begreber som jo-jo-slankning og Kalorietælning.
 Det store vendepunkt kom i 2001, da hun stødte på en amerikansk hjemmeside om Glykemisk Index (GI).
Her var point'en at øge fedtindtaget  og samtidig begrænse indtaget af kulhydrater.
- Jeg vejede 96 kg, før jeg begyndte på GI-metoden. Efter et år på lavkarbo kost, var jeg 30 kg lettere, fortæller Ulrika, som tillige siden da har formået at holde vægten stabil.
I tillæg blev hun fuldstændig kureret for et mangeårigt problem: sukkertrangen!

Hendes hemmelighed ligger i at øge kroppens forbrænding og reducere fedtcellernes muligheder for at lagre fedtet. Ved at skifte såkaldte hurtige kulhydrater med kulhydrater med lavt glykemisk index, og samtidig spise flere proteiner og mere naturligt fedt, får man et stabilt blodsukker og en langvarig mæthedsfølelse.

Hun omtaler sig selv, som en moderat lav-kulhydrat-tilhænger. Dette betyder bla., at hun ikke anbefaler så højt fedtindtag og lavt kulhydratindtag, som den svenske lavkarbo læge Annika Dahlqvist og andre, som lever strengt efter LCHF.
- Der er mange grøntsager i mine retter. Jeg mener også, at vi bør spise lidt frugt, siger Ulrika og tryller herefter en grøn pære op af håndtasken.

Har du lyst til at prøve en 6 ugers lav-kulhydrat kur, vil du sikkert have god gavn af disse råd fra Ulrika:

*  Afsæt en præcis dato i kalenderen for, hvornår kuren skal begynde. Helst god tid i forvejen.
*  Fjern madvarer i køle- og køkkenskabe, som du ikke har brug for i de 6 uger.
*  Noter taljemål og vægt inden kuren begyndes.
* Tag evt. et billede af dig selv, og hæng det på køleskabet som motivation.

Lige siden hun ændrede kosten til GI-mad og lav-kulhydrat, har hun jævnligt fået sit kolesterol niveau tjekket.
- Jeg har 5,1 i totalkolesterol og et pænt HDL.kolesterol tal, fortæller Ulrika.
Hun tilføjer, at hun også følger mange af sine klienters kolesterol niveau.
Hun får ofte tilbagemeldinger fra nye "lav-kulhydrat-ister", som oplever bedre søvn og fordøjelse. Og at de føler sig mere vågne  om dagen og har mere energi.
- Men det bedste af det hele er, at man kan nyde god mad uden dårlig samvittighed. Vi må ikke glemme, at mad skal være lystbetonet og godt! siger Ulrika Davidsson.

Ulrika mener, at en god morgenmad er vigtig, og skal indeholde ca. 1/4 af dagens energi indtag. Den skal altid indeholde en god proteinkilde, for at du kan holde dig mæt længere.
Sådan en morgenmad, vil give dig et mere stabilt energi niveau, højere forbrænding og mindre risiko for pludselig at blive sultne

Gode desserter er tilladte, selv når du følger Ulrikas Lavkarbo kost slavisk. Det drejer sig bare om, at man er lidt opmærksom på indholdet i desserten, så den ikke ender med at blive en sukkerbombe.
Du bør selvfølgelig heller ikke spise dessert hver aften, hvis du vil opleve helseeffekterne af lav-kulhydrat kosten.
I Ulrikas desserter bruges naturlige sødemidler som bær, honning og lidt rørsukker.



Bestemt nok værd at overveje, om det ikke er en (eller flere) af hendes bøger, der skal på ønskelisten!? :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar